Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowy budyń Izy

Najlepsze przepisy na domowe desery znajdziesz tylko na pychotka.pl. Dziś przepis na czekoladowy budyń Izy. Do jego wykonania potrzebujesz: 
 

Składniki:

  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • ½  l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła 
  • kawałek czekolady 
 

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlać ¾ mleka.
    Zagotować je na małym ogniu.
    Wówczas wsypać do niego cukier oraz masło.
    Mieszając trzymać na ogniu, aż składniki się rozpuszczą i ze sobą połączą.
    Natomiast do reszty mleka dodać kakao i skrobię ziemniaczaną.
    Dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki z mąki.
    Przełożyć całość do gotującego się mleka.
    Energicznie mieszać do powstania gęstego, jednolitego budyniu.
    Gotowy przełożyć do pucharków lub salaterek.
    Przed podaniem posypać startą czekoladą. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *