Gotuj razem z nami- setki wyśmienitych przepisów. Tym razem przepis na gotowane szparagi z cytryną Beaty. Lista zakupów: szparagi, masło, cytryna.
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1/4 kostki masła
- skórka otarta z jednej cytryny
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- sól
Sposób wykonania:
-
Szparagi dokładnie oczyścić, odcinając zdrewniałe końcówki.Do garnka wlać osoloną wodę.Zagotować po czym włożyć do niej szparagi, tak aby główki były nad jej powierzchnią.Gotować około 8 minut.W między czasie w rondelku rozpuścić masło.Wówczas zdjąć rondelek z ognia i dodać do masła sok z cytryny.Dokładnie wymieszać.Gotowe szparagi odsączyć i skropić maślano-cytrynowym sosem.Przed podaniem posypać jeszcze startą skórką z cytryny.
Liczba porcji: 4