Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowe ciasto Marcela

Przedstawiamy  wiele ciekawych i pysznych przepisów na ciasta. Czekoladowe ciasto Marcela. Aby go wykonać potrzebujesz: mąki torowej i pszennej, kakao, jajek i maślanki. 
 

Składniki:

  • 1 szkl mąki tortowej
  • 3/4 szkl mąki pszennej 
  • 1 i 1/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl ciemnego kakao w proszku 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 szkl maślanki
  • 1/2 szkl oleju 
  • 3 jajka 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
 

Sposób wykonania:

  1. Do miski przesiać mąkę tortową oraz pszenną.
    Dodać jeszcze proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, cukier waniliowy, sól i kakao.
    Razem dokładnie wymieszać.
    Natomiast do drugiej miski wlać olej oraz maślankę i wbić jajka.
    Dokładnie wymieszać.
    Następnie połączyć mokre składniki z suchymi.
    Dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
    Wówczas przelać ciasto do brytfanny.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
     

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *