Pyszne i sprawdzone przepisy na znakomite potrawy z kurczaka. Tym razem przepis na cytrynowego kurczaka. Lista zakupów: udka i pałki z kurczaka, cytryna, kurkuma, kolendra i chilii.
Składniki:
- kilka udek i pałek z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżki kurkumy w proszku
- ½ łyżki kolendry w proszku
- ½ łyżki słodkiej papryki mielonej
- ½ łyżeczki chilli
- 2 cytryny
- sok z ½ cytryny
- 5 łyżek oleju
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miseczki wlać sok z cytryny oraz olej, wymieszać.Dodać kurkumę, kolendrę, mieloną paprykę i chilii.Ponownie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Marynować około 1 godziny.Po tym czasie postawić mięso na ogniu.Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.Pod koniec duszenia dodać jeszcze sparzoną cytrynę pokrojoną na plasterki.
Liczba porcji: 4