Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cytrynowiec Krystyny

 

Składniki:

  • ¾ kostki masła
  • 1 szkl. mąki
  • sól
  • 3 jajka
  • 2 cytryny
  • ½ szkl. cukru pudru
  • tłuszcz

 

Sposób wykonania:

  1. Mąkę posiekać razem z ½ kostki masła oraz solą po czym stopniowo dolewać wody aby można było zagnieść twarde ciasto..
    Następnie pozostałe masło zmiksować z żółtkami oraz połowa cukru po czym dodać sok wyciśnięty z cytryn oraz miąższ pokrojony z 1 cytryny.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Ciasto rozłożyć w tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 30 minut.
    Po tym czasie wylać jeszcze na ciasto pianę ubita z białek i reszta cukru.
    Piec ostanie 5 minut.

     

    Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Krystynę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *