Składniki:
- ¾ kostki masła
- 1 szkl. mąki
- sól
- 3 jajka
- 2 cytryny
- ½ szkl. cukru pudru
- tłuszcz
Sposób wykonania:
- Mąkę posiekać razem z ½ kostki masła oraz solą po czym stopniowo dolewać wody aby można było zagnieść twarde ciasto..
Następnie pozostałe masło zmiksować z żółtkami oraz połowa cukru po czym dodać sok wyciśnięty z cytryn oraz miąższ pokrojony z 1 cytryny.
Całość dokładnie wymieszać.
Ciasto rozłożyć w tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 30 minut.
Po tym czasie wylać jeszcze na ciasto pianę ubita z białek i reszta cukru.
Piec ostanie 5 minut.Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Krystynę