Znakomite wypieki na różne okazje. Wypróbuj z nami przepis na pyszne cytrynowe babki. Do ich wykonania potrzebujesz: mąki, jajek, kefiru i skórki z cytryny.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 2 łyżki startej skórki z cytryny
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 2 jajka
- 0,25 litra kefiru
- 125 g masła
Sposób wykonania:
-
Do dużej miski wlać rozpuszczone (ostygnięte) masło.Dodać do niego kefir i jajka.Całość wymieszać.Do drugiej miski przesiać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia.Dodać skórkę z cytryny, cukier i cukier waniliowy, wymieszać.Następnie połączyć suche składniki z mokrymi.Całość połączyć.Gotowe ciasto przelać do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 15-20 minut.
Liczba porcji: 10