Składniki:
- 2 duże dojrzałe cukinie
- mąka
- bułka tarta
- 0,5 kg ziemniaków
- 10 dag pieczarek
- sos pieczarkowy – w torebce
- przyprawy – wg upodobań
Sposób przyrządzenia:
1 etap: Cukinię umyć i obrać (cieniutko). Następnie pokroić każdą z nich na talarki (koła) o grubości do 1 cm. Przygotować 2 talerze. Do jednego nasypać mąkę, a do drugiego bułkę tartą. Ilość talarków podzielić na 2 części. Jedną z nich obtaczać tylko w mące, posypać przyprawami i smażyć na wolnym ogniu, na oleju. A pozostałą część talarków obtaczać w bułce tartej (tyle ile się "przyczepi" okruszków bułki)i posypać przyprawą i smażyć na oleju. Czas trwania smażenia ok 2-3 minut. Im dojrzalsza cukinia tym krócej – sprawdzać widelcem, czy cukinia jest miękka.
2 etap: W czasie przygotowania cukinii, nastawić na ogień ziemniaki i pokroić wzdłuż na cienkie paski obrane pieczarki. Po ugotowaniu, ziemniaki ostudzić, następnie pokroić na talarki o grubość ok. 0,5 cm.
3 etap: Nastawić na ogień sos pieczarkowy. W między czasie ułożyć na każdym z talerzy cukinię i ziemniaki. Talarki cukiniowe obtoczone tylko w mące ułożyć, jak domino, na lewej części talerza, a obtoczone w bułce tartej na prawej części talerza. W sam środek ułożyć, jak domino, plasterki ugotowanych ziemniaków. A cienko pokrojone pieczarki ułożyć tak, aby stykały się i z ziemniakami i z talarkami cukini – po obu stronach talerza. Po zdjęciu z ognia sosu pieczarkowego polać delikatnie (nie za dużo) same ziemniaki i pieczarki. Bon Apetit!
1 comment for “Cukiniowe talarki”