Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto ze słodkimi czereśniami

 

Składniki:

  • 100 g mąki
  • 500 g wypestkowanych czereśni
  • 0,3 l mleka
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g bułki tartej
  • ½ opakowania proszku do pieczenia
  • 50 g masła
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka soku cytryny
  • tłuszcz
  • mąka

Sposób wykonania:

  1. Mąkę wymieszać z bułką tartą oraz proszkiem do pieczenia.
    Następnie żółtka utrzeć razem z masłem, cukrem oraz sokiem z cytryny, dodając stopniowo ciepłe mleko a potem mąkę z bułką tartą.
    Całość dokładnie wyrobić i na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Gotowe ciasto wylać na brytfannę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką.
    Na wierzchu ułożyć czereśnie.
    Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i upiec.

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *