Składniki:
- 100 g mąki
- 500 g wypestkowanych czereśni
- 0,3 l mleka
- 100 g cukru pudru
- 100 g bułki tartej
- ½ opakowania proszku do pieczenia
- 50 g masła
- 6 jaj
- 1 łyżeczka soku cytryny
- tłuszcz
- mąka
Sposób wykonania:
- Mąkę wymieszać z bułką tartą oraz proszkiem do pieczenia.
Następnie żółtka utrzeć razem z masłem, cukrem oraz sokiem z cytryny, dodając stopniowo ciepłe mleko a potem mąkę z bułką tartą.
Całość dokładnie wyrobić i na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Gotowe ciasto wylać na brytfannę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką.
Na wierzchu ułożyć czereśnie.
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i upiec.
Liczba porcji: 9