Składniki:
- 2 ½ szkl. mąki
- 4 dag drożdży
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. cukru pudru
- szczypta soli
- ½ kostki masła
- 3 jajka
- ½ szkl. płatków migdałowych
- 0, 5 l agrestu zielonego
- 0,5 l agrestu czerwonego
- ½ szkl. cukru
- łyżka masła
- cukier puder
- tłuszcz
Sposób wykonania:
- Mleko razem z jajkiem i cukrem pudrem ubić po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo mąkę, sól oraz drożdże.
Gdy składniki się połączą dodać jeszcze mąkę oraz roztopione masło.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia.
Wówczas przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem.
Wierzch posypać płatkami migdałowymi wymieszanymi cukrem.
Ułożyć jeszcze winogrona i polać całość roztopionym masłem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut.