Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto studenckie

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej

Sposób przyrządzenia:
Margarynę z mlekiem podgrzewać do czasu rozpuszczenia się margaryny, wsypać cukier i podgrzewać dalej na bardzo małym ogniu, aż do rozpuszczenia się w miarę cukru. Następnie płynną mase odstawić do schłodzenia. Wbić żółtka i wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, a na koniec pianę z białek. Podzielić na pół ciasto, do połowy dodać kakao i wymieszać. Na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką wlewać na zmianę białe i ciemne ciasto. Piec w 200 stopniach około 30 minut.
Przepisy nadesłane na konkurs: Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Joanna Kita
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *