Składniki:
- 2 szkl. maki
- 1,5 szkl. cukru
- 1 szkl. oleju
- 4 jajka
- 1szkl. posiekanych orzechów włoskich
- 2 jabłka
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- sól
Sposób wykonania:
- Obrane jabłka zetrzeć na tarce, po czym skropić je sokiem z cytryny.
Następnie do przesianej mąki dodać sodę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon oraz szczyptę soli.
Wymieszać i dodać jabłka oraz orzechy.
Całość ponownie dokładnie wymieszać.
Powstałą masę przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok. 40 minut.Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Przemysława