Składniki:
- 225 g miękkiego masła
- 225 g miękkiego cukru
- 6 jajek
- 115 g mielonej semoliny
- 175 g mielonych migdałów
- starta skórka i sok z 3 pomarańczy
- 125 g białego granulowanego cukru
- 50 ml wody
- 1 laska cynamonu
- starta skórka i sok z 2 cytryn
Sposób wykonania:
Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po żółtku.
Gdy składniki się połączą dodać jeszcze hemolinę, skórkę i sok z pomarańczy oraz mielone migdały.
Dokładnie wymieszać i na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem pergaminowym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50-60 minut.
W miedzy czasie do rondelka wlać wodę, dodać cukier, oraz cynamon.
Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
Gdy syrop zacznie gęstnieć zdjąć z ognia, wyjąc laskę cynamonu a dodać jeszcze sok i skórkę z cytryny.
Powstałym syropem polać ciasto po upieczeniu.