Składniki:
- 2 kisiele o smaku cytrynowym
- 1 opakowanie wiórków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka ananasów
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek mąki
- 6 jajek
Sposób przyrządzenia:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Ubić. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych jajek. masę wyłożyć na natłuszczoną blachę. Piec w temp. 170*C ok. 30 min. Wyjąć, przestudzić. Ananasy osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Sok z ananasa uzupełnić do 500ml.zimną wodą. W niewielkiej ilości rozcieńczonego soku rozprowadzić kisiel. Pozostałą wodę z sokiem zagotować, dodać kisiel. Ugotować. Do ugotowanego kisielu dodać ananasy. Wiórki podsmażyć na maśle. Na biszkopt wyłożyć kisiel, posypać wiórkami, wstawić do piekarnika na 10 min. Smacznego! Przepis nadesłała Wioletta