Składniki:
- 400 g mąki
- 700 g gruszek
- 100 g orzechów włoskich
- 250 g cukru pudru
- 4 jajka
- 1 cytryna
- 250 g masła
- 15 g proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
- Do makutry przełożyć masło, wsypać cukier i zacząć ucierać.
Gdy składniki zaczną się łączyć dodawać stopniowo żółtka, mielone orzechy a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ucierać do uzyskania gładkiego ciasta, wówczas dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem.
Na wierzchu ułożyć obrane gruszki pokrojone na mniejsze kawałki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.
Liczba porcji: 8