Składniki:
ciasto:
• 1,5szkl. (25 dag) mąki
• 0,5 kostki masła (12 dag)
• 1 żółtko
• 6 łyżek cukru
• 4 łyżki soku z cytryny
• 1/2 op. proszku do pieczenia
nadzienie:
• 40 dag chudego twarogu
• 1,5 puszki (po 850 ml) gruszek
• 2 jajka
• 1 białko
• 6 łyżek masła
• 6 łyżek soku z cytryny
• 5 łyżek cukru
• 3 łyżki kaszy manny
Wykonanie:
Ciasto: Tłuszcz roztopić. Mąkę połączyć z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać żółtko, sok z cytryny i stopiony tłuszcz. Całość wyrobić na gładką masę.
Nadzienie: Gruszki odsączyć. Żółtka oddzielić od białek. Tłuszcz utrzeć na gładko z cukrem. Dodać sok z cytryny, twaróg, żółtka i kaszę mannę. Bardzo dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, również dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Do tortownicy 26 cm wyłożyć ok. 2/3 ciasta i lekko docisnąć. Na warstwie ciasta rozsmarować nadzienie twarogowe. Na nim ułożyć połówki gruszek (dwie połówki zostawić do dekoracji). Resztę ciasta drobno pokruszyć i przysypać owoce. Całość wstawić do piekarnika. Piec ok. 1 godz. w temp. 200 st.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Agastaga