Składniki:
- 1 szkl. mąki
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do formy
- tarta bułka
- truskawki
- bita śmietana
- galaretka
- cukier puder
Sposób wykonania:
- Do jajek dodać cukier puder oraz oliwę i całość dokładnie ubić po czym nie przerywając mieszania dodać proszek do pieczenia oraz obie mąki.
Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut.
Po upieczeniu przekroić ciasto na dwa blaty.
Na jednym rozłożyć warstwę bitej śmietany, przykryć drugim blatem.Rozłożyć truskawki i zalać je galaretką.
Wierzch posypać cukrem pudrem.