Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto biszkoptowe, morele i bita śmietana

Składniki:

  • 1 szkl. mąki
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy
  • tarta bułka
  • morele z puszki
  • bita śmietana
  • cukier puder

Sposób wykonania:

  1. Do jajek dodać cukier puder oraz oliwę i całość dokładnie ubić po czym nie przerywając mieszania dodać proszek do pieczenia oraz obie mąki.
    Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut.
    Po upieczeniu przekroić ciasto na dwa blaty.
    Na jednym rozłożyć warstwę bitej śmietany, na niej rozłożyć morele i przykryć drugim blatem.
    Wierzch posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *