Składniki:
- 1 szkl. mąki
- ¼ szkl. mleka
- ½ szkl. startego sera cheddara
- 2 łyżeczki tłuszczu
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- 1 jabłko
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiać z dodatkiem proszku do pieczenia i soli.
Następnie dodać starty ser oraz tłuszcz.
Wyrobić na gładkie ciasto, które rozwałkować.
Wykroić z niego ciasteczka przy pomocy foremek po czym przełożyć je na blasze.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 15 minut.
W trakcie pieczenia obrać jabłko i pokroić je w plasterki, które wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem.
Smażyć je około 3 minut na małym ogniu, a po upieczeniu obłożyć nimi ciastka.
Liczba porcji: 6