Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1/2 twarogu
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka sody
- 4 jaja bez dwóch białek
- 0,5 kostki masła
- 2 płaskie łyżeczki octu
Sposób wykonania:
- Twaróg i margarynę przetrzeć przez maszynkę.
Następnie do jajek dodać cukier i dokładnie utrzeć.
Wówczas połączyć je z twarogiem i margaryną.
Wsypać mąkę przesianą z sodą oraz dodać ocet.
Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto.
Następnie ciasto rozwałkować i wykroić z niego szklanką kółka.
Kieliszkiem wykocić mniejsze kółeczka na środku ciastek.
Gotowe ciastka wrzucać na rozgrzany olej i smażyć tak jak pączki.
Przed podaniem można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Liczba porcji: 6