Składniki:
- 1 kg paluszków krabowych
- 1/3 szklanki majonezu
- 1 łyżka dobrej musztardy
- 3 jajka
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/3 szklanki bułki tartej
- mąka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
- 1 łyżeczka startej skórki cytryny
- pieprz kajeński, sól, pieprz czarny wg smaku
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- olej
Sposób przyrządzenia:
Paluszki krabowe dokładnie, drobno posiekać ostrym nożem. W misce wymieszać wszystkie składniki, z wyjątkiem chrzanu i majonezu, dodając taką ilość mąki aby uzyskane ciasto miało konsystencje pozwalającą na formowanie ciasteczek. Smażyć w głębokim oleju do momentu uzyskania pięknego złotego koloru. Przed podaniem obsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące z dodatkiem chrzanu i majonezu lub salsy.