Składniki:
- 4 duże, dojrzałe pomarańcze
- 1,25 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- woda do obgotowania skórek
Sposób wykonania:
Owoc starannie umyć pod bieżącą, ciepłą wodą, osuszyć. Ostrym nożem ściąć skórę z wierzchołku owocu. Boki ponacinać tak aby powstające paski skóry miały szerokość około 1,5 cm. Palcami delikatnie oderwać skórę od miąższu, nożem usunąć białą wewnętrzną włókninę. W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia około 2 litry wody, a obok ustawić miskę z wodą i lodem. Do wrzącej wody dodajemy skórki, parzymy je przez około 1 minutę i używając łyżki cedzakowej przekładamy je do miski z lodowatą wodą. Operację tą przeprowadzamy 3 krotnie dzięki temu pozbędziemy się goryczki. Następnie z 1 szklanki cukru wymieszanego z 1 szklanką wody przygotowujemy lukier, doprowadzamy do wrzenia i powoli gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy paseczki skórki z pomarańczy i gotujemy przez około 1 godzinę. Skórki wykładamy łyżką cedzakową na durszlak, a następnie rozkładamy na blacie wyłożonym papierem do pieczenia. Rozłożone skórki posypujemy resztą cukru i pozostawiamy aż do momentu wyschnięcia.