Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chowder kukurydziany z boczkiem

Składniki:

  • 4 plastry boczku
  • cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2 ½ szkl wody
  • łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 puszki kukurydzy
  • 250 g mleka zagęszczonego
  • ¼ szkl mąki
  • sproszkowana papryka

Sposób wykonania:
Pokrojony w kostkę boczek wytopić w żeliwnym garnku, wówczas dodać posiekana cebulę i przesmażyć na złoto.
Wówczas dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, 2 szklanki wody, sól oraz pieprz.
Przykryć  i gotować około 15 minut.
Po tym czasie dodać kukurydze razem z zalewą oraz mleko zagęszczone.
Doprowadzić do wrzenia i dodać jeszcze mąkę wymieszaną z ½ szkl wody.
Cały czas mieszając gotować ostanie 3 minuty, do zagotowania.
Przed podaniem oprószyć sproszkowaną papryką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *