Składniki:
- 4 plastry boczku
- cebula
- 3 ziemniaki
- 2 ½ szkl wody
- łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 2 puszki kukurydzy
- 250 g mleka zagęszczonego
- ¼ szkl mąki
- sproszkowana papryka
Sposób wykonania:
Pokrojony w kostkę boczek wytopić w żeliwnym garnku, wówczas dodać posiekana cebulę i przesmażyć na złoto.
Wówczas dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, 2 szklanki wody, sól oraz pieprz.
Przykryć i gotować około 15 minut.
Po tym czasie dodać kukurydze razem z zalewą oraz mleko zagęszczone.
Doprowadzić do wrzenia i dodać jeszcze mąkę wymieszaną z ½ szkl wody.
Cały czas mieszając gotować ostanie 3 minuty, do zagotowania.
Przed podaniem oprószyć sproszkowaną papryką.