Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłodnik z botwinki Henryka

Znakomite przepisy na różnorodne chłodniki. Tym razem przepis na chłodnik z botwinki Henryka. Do jego wykonania będziesz potrzebować: pęczka botwinki, buraków, ogórka i kefiru.
 

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki 
  • 1 l bulionu 
  • 300 g buraków
  • 1 ogórek 
  • 500 g kefiru
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Buraki dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
    Wrzucić je do garnka i zalać bulionem.
    Gotować na średnim ogniu do miękkości buraków.
    Wówczas wrzucić pokrojoną botwinkę.
    Dodać jeszcze sok z cytryny.
    Dokładnie wymieszać i zestawić z ognia. 
    Gdy całość ostygnie dodać jeszcze obranego ogórka startego na tarce, posiekany koperek oraz kefir.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
    Przed podaniem dobrze schłodzić.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *