Znakomite przepisy na różnorodne chłodniki. Tym razem przepis na chłodnik z botwinki Henryka. Do jego wykonania będziesz potrzebować: pęczka botwinki, buraków, ogórka i kefiru.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 1 l bulionu
- 300 g buraków
- 1 ogórek
- 500 g kefiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Buraki dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.Wrzucić je do garnka i zalać bulionem.Gotować na średnim ogniu do miękkości buraków.Wówczas wrzucić pokrojoną botwinkę.Dodać jeszcze sok z cytryny.Dokładnie wymieszać i zestawić z ognia.Gdy całość ostygnie dodać jeszcze obranego ogórka startego na tarce, posiekany koperek oraz kefir.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką.Przed podaniem dobrze schłodzić.
Liczba porcji: 5