Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłodnik ogórkowy Basi

Na ciepłe dni, najlepiej sprawdzą się chłodniki. Dziś podajemy przepis na chłodnik ogórkowy Basi. Aby go wykonać będziesz potrzebować: kefiru, śmietany, ogórków i czosnku.
 

Składniki:

  • 5 ogórków gruntowych 
  • 400 ml kefiru
  • 150 ml śmietany 18% 
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • ½ pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Ogórki obrać i pokroić  w kostkę.
    Rzodkiewkę umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekać.
    Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Koperek posiekać.
    Wszystkie składniki wrzucić do miski.
    Dodać kefir i śmietanę.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *