Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sery

Placki serowe

Składniki: • 250 gram sera białego • 2 jajka • 2 łyżki maki • olej sól Wykonanie: Ser, jajka i mąkę zmiksować razem w naczyniu. Dodać szczyptę soli. Formować placki na rozgrzanej patelni i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z dżemem, cukrem pudrem.

Krem z bryndzy i twarożku

Składniki: • 10 dkg bryndzy • 15 dag twarożku • 15 dag wedzonej makreli • 5-7 rzodkiewek • 3 cebule ze szczypiorkiem • zielony koper • sól • pieprz • papryka • 1 łyżka gęstej śmietany • 1 łyżka majonezu Sposób przyrządzenia: Bryndzę, twarożek, śmietanę i majonez rozetrzeć. Przyprawić sola i pieprzem, dodać sporo papryki.…

Twarożek z kminkiem

Składniki: • 25 dag twarogu • 3 łyżeczki nasion kminku • 4-5 łyżek śmietany • sól Sposób przyrządzenia: Twaróg rozetrzeć ze śmietaną na gładką masę. Dodać kminek i wymieszać. Twaróg położyć na serwetce (albo pieluszce tetrowej) i ciasno związać. Ułożyć na płaskiej powierzchni, przykryć np. deska do krojenia i postawić na nią coś ciężkiego. Pozostawić…

Twarożek z szynką

Twarożek przygotowany dla tych mężczyzn, co to „nigdy” nie jadają sera.
Składniki:

  • 200g serka homogenizowanego lub twarogu
  • 3 plastry wędzonej szynki
  • 50-100ml śmietany ( zależy od sera )
  • 2 suche jagody jałowca
  • 1 młoda cebulka ze szczypiorem
  • pieprz, sól, imbir, czosnek

Zapiekanka jajeczno-serowa

Składniki: • 1 kg ziemniaków • 25 dag żółtego ostrego startego sera • 4 jajka • 20-25 dag śmietany • 2 czubate łyżeczki masła • zielenina • sól • bułka tarta Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, poczekać aż wystygną i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry. Formę…