Składniki: ½ kg szpinaku 5 jajek 25 dkg sera feta sól, pieprz do smaku 3 łyżki masła Sposób przyrządzenia: W garnku z osoloną wodą gotujemy szpinak prze około 2-3 minuty. Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodajemy odsączony szpinak i krótko smażymy. Gotowy szpinak przekładamy do miseczki. Na patelni rozgrzewamy drugą połowę masła. W miseczce ubijamy…
Kategoria: Sery
Sery
Złote kulki serowe
by Lidia Skrok • • 0 Comments
Składniki: 300 g białego sera 1 jajko 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki bułki tartej ostra papryka w proszku pieprz ziołowy sól oregano vegeta olej Sposób wykonania: Do sera wbić jajka, dodać mąkę oraz oregano, paprykę, Vegetę, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Formować z niej małe kulki, które otoczy w bułce…
Sery
Domowy ser topiony
by Karol Burski • • 0 Comments
Składniki: 2 kg białego sera 2 l pełnego mleka 2 jajka 2 żółtka 2 płaskie łyżeczki sodu oczyszczonej Sposób wykonania: Ser przełożyć do rondelka, zalać go mlekiem i trzymać na małym ogniu około 10 minut do uzyskania na powierzchni serwatki po czym całość odcedzić i dodać do sera jaka oraz żółtka. Nie przerywając mieszania podgrzewać…
Sery
Roladki serowe
by Renata Szelągowska • • 0 Comments
Składniki: 2 serki topione pęczek szczypiorku 5 plasterków szynki 15 plasterków żółtego sera Sposób wykonania: Szynkę pokroić w drobną kostkę a szczypiorek posiekać po czym dodać razem do serka topionego i całość wymieszać na jednolitą masę. Następnie powstałą masę rozsmarować na plasterkach sera i zwinąć w ruloniki.
Sery
Przysmak serowy
by Martyna Klusek • • 0 Comments
Składniki: 40 dag tłustego twarogu 20 dag bryndzy 1 puszka mieszanki meksykańskiej sól pieprz zielenina Sposób wykonania: Ser zemleć razem z bryndzą po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodać mieszankę meksykańską i dokładnie wymieszać. Powstałą masę ułożyć na folii aluminiowej i uformować wałek. Włożyć do lodówki do zastygnięcia. Przed pdoaneim odwinąć z…