Składniki:
- 500 ml mleka
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczką cukru pudru
- sól
- tłuszcz
Składniki: ¾ szkl. mąki 2 szkl. kefiru łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli olej Sposób wykonania: Do kefiru wsypać mąkę, dodać sól oraz cukier. Całość dokładnie zmiksować. Z powstałego ciasta smażyć placki na rozgrzanym oleju.
Składniki: 2 l mleka 200 g kaszy kukurydzianej ½ łyżki soli 2 łyżki masła łyżka cukru Sposób wykonania: Kaszę zalać osoloną wodą i delikatnie ja podgotować. Następnie odcedzić i zalać gorącym mlekiem. Doprawić do smaku solą oraz cukrem i dogotować. Na koniec podprawić masłem.
Składniki: 6-7 szkl. mleka 3 łyżki masła sól cukier domowy makaron Sposób wykonania: Mleko doprowadzić do wrzenia z dodatkiem soli i cukru, wówczas wrzucić do niego makaron. Trzymać na ogniu do miękkości makaronu. Na koniec podprawić masłem.