Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Jajka

Jajecznica po węgiersku.

Skład: papryka cebula łyżka mleka zioła twardy pomidor szczypiorek Sposób przyrządzenia: Posiekać paprykę i cebule w ilościach dla siebie odpowiednich, pokroić twardego pomidora, jaja wymieszać z łyżką mleka, przyprawami + zioła (bazylia, estragon, oregano)Poddusić paprykę i pomidorka, wlać jajka, przed ostatecznym ścięciem wrzucić szczypiorek.

Jajecznica po chłopsku.

Skład: – 50 dag ziemniaków – 4 duże cebule – 4 pomidory – 4 parówki cielęce – 10 dkg kiełbasy – 10 dkg boczku – 4 jaja – 3 łyżki oliwy – sól – pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obierać ze skóry i pokroić w kostkę.…

Jaja wykwintne.

Skład: jajka ugotowane na twardo czarny kawior ostra sypka papryka majonez Sposób przyrządzenia: Ugotowane jajka starannie obrać ze skorupek, podzielić na połówki. Połówki jajek przyprawić ostrą papryką, polać majonezem wymieszanym z kawiorem. Półmisek udekorować zieleniną.

Jajka po farmersku

 

Huveos Rancheros – Meksyk

Składniki:

  • skladniki zamien
  • 2 cebule – drobno poiskane
  • 3 ząbki czosnku – wyciśnięte
  • 2 czerwone papryki
  • 2 papryki chilli (lub ¼ łyżeczki chilli w proszku)
  • łyżeczka oregano
  • 4 duże pomidory – obrane ze skóry i pokrojone
  • 125 g koncentratu pomidorowego
  • 125 ml wody lub wywaru
  • 6 jajek
  • łyżka posiekanej natki kolendry lub łyżka posiekanej natki pietruszki i łyżka soku z cytryny
  • awokado (opcja jako dodatek)