Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Jajka

Omlet wiejski z kiełbasą

Składniki: 5 jajek, 20 dag ziemniaków, 20 dag kiełbasy, 15 dag cebuli, 2 łyżki oleju, 3 łyżki szczypiorku, szczypta majeranku, pietruszki, sól, pieprz, olej Sposób przygotowania: Pokrojone w kostkę ziemniaki smażyć na rozgrzanym oleju ok. 10 min. Obrać cebulę posiekać. Kiełbasę pokroić w kosteczkę. Składniki dorzucić do ziemniaków i smażyć kolejne 5 min.Przyprawić do smaku…

Kotlety z bryndzą

Składniki: 50dag ziemniaków 20 dag bryndzy 4 jaja 1/4 szklanki ryżu 1 pęczek pietruszki mąka olej sól. pieprz Sposób przyrządzenia: Ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać, zetrzeć na tarce. Ugotowany ale twardy jeszcze ryż wymieszać z ziemniakami. Dodać roztartą bryndzę, jaja, posiekaną natkę. Ostrożnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z otrzymanej masy formować kotlety i smażyć…

Kotlety z jaj

Składniki: 5 jajek 1 średnia cebula 2 suche kajzerki 0,5 pęczka koperku 0,5 pęczka pietruszki 0,5 szklanki mleka jarzynka olej do smażenia bułka tarta sól, pieprz łyżka sezamu Sposób przyrządzenia: 4 jajka ugotować na twardo, zemleć razem z cebulką i namoczonymi i odciśniętymi kajzerkami. Wymieszać z surowym jajkiem i posiekaną drobno zielenina. Przyprawić do smaku.…

Jajka nadziewane pieczarkami- Oliwii

Składniki: 5 jajek 1 cebula 10 dag pieczarek 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% oliwa z oliwek pieprz, sól, papryka Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować na twardo. Pieczarki i cebulę zetrzeć na tarle. Razem dusić na oliwie ok.5 min. Dodać pieprz, sól, wyjęte żółtka z białek i majonez. Wszystko wymieszać. Włożyć łyżeczką do pustych ugotowanych…

Jajka w cieście

Składniki: 6 jajek przekrojonych na połowę kucharek lub warzywko Ciasto: pół szklanki mleka 2 jaja 4 czubate łyżki mąki 4 czubate łyżki bułki tartej odrobina magi pół szklanki oleju do smażenia sól czosnkowa Sposób przyrządzenia: Połówki jajek oprószyć przyprawa. Następnie odstawić. Przygotować ciasto. Połączyć mleko z żółtkami, mąką i bułką. Następnie dodać ubita na sztywno…