Składniki: 4 pierś z młodej gęsi 2 kwaśne jabłka mąka olej sól, pieprz Marynata: 1 szklanka soku jabłkowego 1 szklanka czerwonego wina 1 łyżka octu balsamicznego Sposób przyrządzenia: Wymieszaj sok z octem, winem, przyprawami, zalać nią mięso, odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Obsączone z nadmiaru marynaty mięso obtocz w mące i obrumień na…
Kategoria: Drób
Gęś
Gęś pieczona z jabłkami i śliwkami
by Olga • • 0 Comments
Składniki: 1 duża młoda gęś 5 jabłek kwaśnych 5 ząbków czosnku 1 duże cebule 1 łyżka mąki ziemniaczanej 10 suszonych śliwek bez pestek majeranek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Dokładnie oczyszczoną gęś umyć, natrzeć solą wymieszaną z pieprzem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, obtoczyć w majeranku. Nadziać gęś…
Kaczka
Filet z kaczki z pomarańczami duszony w winie
by daga • • 0 Comments
Składniki:
- 4 filety z kaczki
- 1 szklanka białego wina
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 pomarańcze
- 1 mała kapusta włoska
- mąka pszenna
- oliwa
- sól, pieprz
Kaczka
Rolada z kaczki
by daga • • 0 Comments
Składniki: 1 młoda kaczka o wadze około 2 kg bulion drobiowy gałka muszkatołowa do smaku imbir mielony do smaku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kaczkę umyć, osuszyć, wyfiletować usuwając kości. Mięso rozłożyć, wyrównać nożem brzegi, przyprawić solą i pieprzem, dosmaczać imbirem i gałką. Z przyprawami korzennymi radzę uważać aby nie zdominowały smaku potrawy, mają one stanowić…
Kurczak
Kurczak pieczony z oliwkami i grzybami
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 1 kurczak 2 łyżki masła lub oliwy 20 dkg grzybów leśnych lub pieczarek 20 dkg oliwek bez pestek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 8 porcji. Każdą porcję dokładnie natrzeć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Tak przygotowanego kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać oliwą lub rozpuszczonym…