Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Budyń waniliowy Kasi

Szybkie i oryginalne przepisy na desery. Dziś przepis na budyń waniliowy Kasi. Do jego wykonania potrzebujesz: mleka, cukru waniliowego, żółtka i odrobiny mąki. 
 

Składniki:

  • 2 szkl mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • ulubione owoce do dekoracji 
 

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlać 1,5 szkl mleka.
    Dodać cukier oraz cukier waniliowy.
    Zagotować na małym ogniu.
    Do reszty mleka dodać żółtko oraz obie mąki.
    Dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki z mąki.
    Wówczas przełożyć całość do gotującego się mleka.
    Mieszać energicznie, aż powstanie gęsty, jednolity budyń.
    Gotowy przełożyć do salaterek.
    Udekorować ulubionymi owocami.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *