Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bliny gryczane

Składniki:

  • 4 szkl mąki gryczanej
  • 4,5 szkl mleka
  • 20 g drożdży
  • sól

Sposób wykonania:
W ½ szkl mleka rozpuścić drożdże po czym wlać pozostałe mleko.
Następnie nie przerywając mieszania wsypywać stopniowo 2 szkl mąki.
Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy zaczyn zwiększ swoją objętość, wówczas wlać resztę mleka i dodać pozostałą mąkę oraz sol.
Ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Wówczas nabierać łyżką ciasto i smażyć placki na rozgrzanym oleju.
Po usmażeniu smarować je masłem i ułożyć jeden na drugim.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *