Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Biszkopt przełożony konfiturą morelową

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 szkl. cukru pudru
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • tłuszcz do formy
  • tarta bułka do formy
  • 1 szkl. konfitur morelowych

    Sposób wykonania:

    Żółtka razem z 9 łykami zimnej przegotowanej wody dokładnie utrzeć po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo cukier.
    Następnie białka ubić na sztywną pianę i połowę dodać do żółtek razem z obiema mąkami.
    Gdy składniki się połączą dodać resztę piany, wymieszać.
    Przelać ciasto do tortownicy obficie wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
    Po upieczeniu przekroić ciasto na dwa blaty i przełożyć je konfitura morelową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *