Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ¾ szkl cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 40 dag bakłażana
- 2 łyżki octu balsamicznego
- ½ szkl bulionu z kury
- puszka pomidorów
- łyżka przecieru pomidorowego
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- szczypta suszonego chili
- sól
- 350 g makaronu gemelli
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek.
Następnie dodać bakłażana pokrojonego w kostkę, ocet oraz bulion i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości bakłażana.
Wówczas dodać pomidory razem z zalewą, przecier pomidorowy oraz oregno.
Nadal dusić już bez przykrycia do zgęstnienia sosu.
Doprawić do smaku solą, chili i bazylią.
Na koniec wymieszać z ugotowanym makaronem.