Składniki:
- kostka masła
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru pudru
- ½ skzl. mąki tortowej
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- łyżeczka esencji pomarańczowej
- 2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
- 1/3 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku o pieczenia
- łuszcz do formy
- tarta bułka do formy
Sposób wykonania:
- Jajka ubić razem z cukrem po czym dodać sok i skórkę pomarańczową, esencję oraz obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszać pod koniec dodając jeszcze roztopione masło.
Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 45 minut.