Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka pełna poziomek

Składniki:

  • 0,5 l poziomki
  • 2 ½ szkl. mąki pszennej
  • ¾ szkl. mąki ziemniaczanej
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku o pieczenia
  • tłuszcz do formy
  • tarta bułka do formy
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzeć razem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem po czym nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku.
    Następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia.
    Gdy składniki się połączą dodać jeszcze poziomki, delikatnie wymieszać.
    Przelać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 50 minut.
    Czekoladę rozpuścić razem ze śmietanka i polać nią ciasto po upieczeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *