Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka na białkach

Składniki:

  • 4 szkl. mąki
  • 2 szkl. mleka
  • 6 dag drożdży
  • 1 szkl. cukru pudru
  • kostka masła
  • 10 dag migdałów
  • 1 szkl. surowych białek
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy

    Sposób wykonania:

    1. Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
      W między czasie białka ubić na sztywno z dodatkiem resztą cukru po czym dodać wyrośnięty rozczyn oraz mąkę, sól i migdały.
      Całość dokładnie wymieszać pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.
      Gdy składniki się połączą na sam koniec dodać ubite białka, delikatnie połączyć.
      Przelań ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić do wyrośnięcia.
      Wówczas wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 60 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *