Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka cytrynowa z rodzynkami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2/3 kostki masła
  • 2 szkl. mąki
  • 2 szkl. cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 cytryny
  • szczypta soli
  • 100 g rodzynków
  • masło

    Sposób wykonania: 
    Z jednej cytryny zetrzeć skórkę a ze wszystkich 3 wycisnąć sok.
    Następnie zmiksować masło razem z cukrem i ¾ szklanki ciepłej wody po czym nie przerywając miksowania wbić stopniowo po jednym żółtku oraz wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem waniliowym.
    Na sam koniec dodać jeszcze sok oraz skórkę z cytryny i rodzynki obtoczone w mące.
    Całość wymieszać i dodać białka ubite na sztywna pianę, delikatnie połączyć.
    Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *