Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babeczki pomarańczowe

Składniki:


• 300g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
• 100 g zmielonych migdałów
• 200 g marchewki
• 1 jajo
• 100 g cukru
• 100 ml oleju
• 300 ml maślanki
• sok z 1 pomarańczy
• papierowe foremki do babeczek
• 50 g cukru pudru
• ozdoby z marcepanu, np. marchewki

Sposób przyrządzenia:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać skórkę pomarańczową i migdały, wymieszać. Marchew umyć. obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Piekarnik rozgrzać do 180°C. jajko wbić do drugiej miski. Porcjami dodawać cukier, olej, maślankę i sok pomarańczowy (2 łyżki soku zachować do polewy), dokładnie miksując robotem kuchennym. Do masy dodać startą marchew i wymieszać. Następnie wsypać mąkę z migdałami, delikatnie wymieszać. We wgłębieniach blachy do pieczenia muffins (babeczek) umieścić papierowe foremki. Do foremek przełożyć porcje ciasta. Babeczki piec ok. 30 minut na złocisto, wyjąć i wystudzić. Cukier puder przesiać i utrzeć z 1 -2 łyżkami soku z pomarańczy na gładki lukier. Lukrem posmarować babeczki, następnie udekorować marcepanowymi ozdobami.

Ozdoby z marcepanu można zastąpić kandyzowaną pomarańczą lub cytryną.

Przepis nadesłany na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *