Składniki:
- 25 dag mąki
- 25 dag cukru
- 25 dag masła lub margaryny
- 6 jajek
- 10 dag rodzynków
- 2 dag otartej skórki cytrynowej
- 10 dag migdałów
- 3 dag cukru pudru
Sposób wykonania:
- Do żółtek wsypać cukier i całość dokładnie utrzeć.
Gdy powstanie biała piana, wówczas wsypać mąkę.
Dodać posiekane migdały, skórkę z cytryny oraz wcześniej namoczone rodzynki.
Całość dokładnie wymieszać.
Gdy składniki się połączą dodać jeszcze biała ubite a sztywną pianę.
Delikatnie wymieszać.
Foremki wysmarować tłuszczem i przelać do nich ciasto.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 30 minut.
Po upieczeniu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Liczba porcji: 10