Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza z pomidorami, oliwkami i parmezanem

Składniki na ciasto:

 

 

  • 15 g świeżych drożdży lub 1 torebka suszonych drożdży (7g)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka soli

     

    Nadzienie:

  • 250 g pomidorów
  • 6 listków bazylii
  • 90 g czarnych oliwek
  • 1 cebula
  • 60 g startego parmezanu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 łyżki oliwy

     

    Przygotowanie ciasta:
    Drożdże zalać połową ciepłej wody, dokładnie wmieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
    Następnie mąkę wymieszać z solą i dodać do niej drożdże oraz resztę wody.
    Całość dokładnie wyrobić aby powstało gładkie, elastyczne ciasto z którego uformować kulę.
    Kulę tą rozwałkować na cienki placek, który przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiać ok. 1 minuty.
    Z ciasta znów uformować  kulę, którą rozpłaszczyć formując koło rozciągając ciasto na grubość nas satysfakcjonującą.
    Zlepić brzegi aby nadzienie nam nie wyciekło.
    Ułożyć ciasto na okrągłej blasze posmarowanej tłuszczem i odstawić ciasto na 10 minut aby trochę odpoczęło.

    W między czasie sparzone pomidory obrać i rozdrobnić, ułożyć na cieście.
    Pomidory posypać posiekaną bazylią, oliwkami, posiekaną cebulą, parmezanem i ponownie majerankiem.
    Na samej górze posypać jeszcze kukurydzą i skropić całość oliwą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *