Składniki:
- 75 dag kalafiorów,
- 10 dag mąki,
- 10 dag tłuszczu (margaryna lub masło),
- łyżka masła,
- 2/3 szklanki mleka,
- 4 jaja,
- cukier i sól do smaku,
- 3 łyżki tartej bułki,
- pęczek kopru,
- żółty ostry ser
Sposób wykonania:
Kalafiory oczyścić, ugotować i osączyć z wody. Zrobić zasmażkę z tłuszczu i mąki, rozprowadzić mlekiem i ostudzić. Do utworzonego gęstego ciasta dodać żółtka, posiekany koper, pokrajane drobno kalafiory i pozostałe składniki. Ubić pianę, wsypać tartą bułkę i całość ostrożnie wymieszać. Dalej postępować jak w przepisie na budyń z kapustą włoską. Podawać z białymi sosami i utartym serem.
Przepis nadesłany na "Wiosenny konkurs wegetariański" przez rfima