Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Małże w sosie z czarnej fasoli

 

Składniki:

  • 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 3 dymki
  • 24 małże
  • 2 łyżki chińskiego wina ryżowego
  • 1 łyżka gotowanego sosu z czarnej fasoli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ skl bulionu drobiowego
  • szczypta granulowego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody

 

Sposób wykonania:

  1. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek, cebulę oraz czosnek, smażyć ok. 30 sekund cały czas mieszając.
    Następnie wrzucić małże i dodać wino, sos z czarnej fasoli, bulion, sos sojowy oraz cukier.
    Całość dokładnie wymieszać i pozostawić na ogniu pod przykryciem ok. 3 minut aż małże sie otworzą.
    Na koniec dodawać stopniowo mąkę nie przerywając mieszania do zgęstnienia sosu.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *