Składniki:
- 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 3 dymki
- 24 małże
- 2 łyżki chińskiego wina ryżowego
- 1 łyżka gotowanego sosu z czarnej fasoli
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ skl bulionu drobiowego
- szczypta granulowego cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
Sposób wykonania:
- Na rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek, cebulę oraz czosnek, smażyć ok. 30 sekund cały czas mieszając.
Następnie wrzucić małże i dodać wino, sos z czarnej fasoli, bulion, sos sojowy oraz cukier.
Całość dokładnie wymieszać i pozostawić na ogniu pod przykryciem ok. 3 minut aż małże sie otworzą.
Na koniec dodawać stopniowo mąkę nie przerywając mieszania do zgęstnienia sosu.