Skład:
- 40dkg zielonego tagliatelle
- sól
- 3dkg suszonych borowików
- 1 szalotka
- 25dkg kopru włoskiego
- 15dkg gotowanej szynki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka masła
- pieprz
- sok z cytryny
- 2 żółtka
- 15dkg słodkiej śmietanki
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować. Grzyby namoczyć 15 min w 300 ml zimnej wody. Szalotkę obrać i posiekać. Koper umyć i pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w paski. Grzyby wyjąć z wody. wody nie wylewać! Szalotkę, grzyby podsmażyć na oleju i maśle. Dodać koper i 200 ml wody z grzybów. Dusić koper aż lekko zmięknie, ale będzie kruchy. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zdjąć na chwilę z kuchenki, dodać żółtka i śmietanę. Wymieszać i gotować do zgęstnienia. Dodać szynkę i wymieszać. Makron wymieszać z sosem.
1 comment for “Zielone taglitelle z koprem i borowikami”