Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zielone taglitelle z koprem i borowikami

Skład:

  • 40dkg zielonego tagliatelle
  • sól
  • 3dkg suszonych borowików
  • 1 szalotka
  • 25dkg kopru włoskiego
  • 15dkg gotowanej szynki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 2 żółtka
  • 15dkg słodkiej śmietanki

Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować. Grzyby namoczyć 15 min w 300 ml zimnej wody. Szalotkę obrać i posiekać. Koper umyć i pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w paski. Grzyby wyjąć z wody. wody nie wylewać! Szalotkę, grzyby podsmażyć na oleju i maśle. Dodać koper i 200 ml wody z grzybów. Dusić koper aż lekko zmięknie, ale będzie kruchy. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zdjąć na chwilę z kuchenki, dodać żółtka i śmietanę. Wymieszać i gotować do zgęstnienia. Dodać szynkę i wymieszać. Makron wymieszać z sosem.

1 comment for “Zielone taglitelle z koprem i borowikami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *