Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka z rodzynkami

Składniki:

    • 300 g mąki
    • 200 g cukru pudru
    • 1/2 kostki margaryny
    • 3 jajka
    • 1/2 szklanki kefiru lub maślanki
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 100 g rodzynek
    • cukier waniliowy
    • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:
Margarynę z 1 łyżką cukru ucieramy na puch, dodajemy resztę cukru, żółtka i ucieramy do białości. Do masy wlewamy kefir, cały czas ucierając. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, po łyżce dodajemy do ciasta. Ubitą z białek pianę delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy rodzynki, mieszamy. Ciasto wykładamy do formy (średnica 23cm), pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzoną babkę posypujemy pudrem.
Przepis został nadesłany na konkurs „Ekspresowy konkurs bakaliowy” przez mariwanna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *