Składniki:
-
- 300 g mąki
- 200 g cukru pudru
- 1/2 kostki margaryny
- 3 jajka
- 1/2 szklanki kefiru lub maślanki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 g rodzynek
- cukier waniliowy
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Margarynę z 1 łyżką cukru ucieramy na puch, dodajemy resztę cukru, żółtka i ucieramy do białości. Do masy wlewamy kefir, cały czas ucierając. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, po łyżce dodajemy do ciasta. Ubitą z białek pianę delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy rodzynki, mieszamy. Ciasto wykładamy do formy (średnica 23cm), pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzoną babkę posypujemy pudrem.
Przepis został nadesłany na konkurs „Ekspresowy konkurs bakaliowy” przez mariwanna