TRADYCYJNA POLSKA POTRAWA WIGILIJNA
Składniki:1 kg karpia, 50 dag warzyw jak na rosół (bez kapusty), 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, sól, pieprz mielony.
Sos: 20 dag piernika, po 5 dag rodzynków i migdałów, 2 łyżki masła, pół cytryny, 4 łyżki miodu, 1/2 l wywaru z ryby, sól, cukier.
Sposób przyrządzenia: Rybę opłukać, oskrobać, wypatroszyć pozostawiając łeb (z łba usunąć skrzela i oczy), odciąć płetwy, jeszcze raz dokładnie umyć. Umyte warzywa zalać wodą w wanience do gotowania ryb, osolić, dodać szczyptę cukru, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować 20 min. Następnie włożyć do wywaru rybę i gotować ją przez godzinę. Ugotowaną rybę wyjąć na wkładce z naczynia, ułożyć na półmisku, skropić wywarem, przykryć żeby nie wyschła i pozostawić w cieple. W tym czasie przygotować sos: w rondlu rozpuścić masło z miodem, dodać utarty na tarce piernik. Całość lekko podrumienić i rozprowadzić 0,5 litra wywaru z gotowania ryby. Pogotować jeszcze 5 min. Rodzynki przebrać, migdały sparzyć i drobno pokroić. Bakalie dodać do sosu, dodać także sok z cytryny. Zagotować, doprawić do smaku solą i cukrem.
Sposób podania: Gorącym sosem zalać karpia na półmisku. Półmisek przybrać cząstkami cytryny i zieleniną.