Składniki:
- 3-4 jabłka
- garść rodzynek lub suszonych moreli
- 8 łyżek maki
- 8 łyżek cukru
- 25 dag margaryny
- 4 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- cynamon
- sok z cytryny
- tłuszcz
- bułka tarta
- cukier puder wymieszany z cynamonem
- sól
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiać razem ze szczyptą cynamonu, soli i proszku do pieczenia.
Następnie tłuszcz utrzeć razem z cukrem , aż powstanie krem, wówczas nie przerywając ucierania dodawać śmietanę a potem stopniowo mąkę oraz jajka.
Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Obrane jabłka poszatkować i skropić sokiem z cytryny a rodzynki namoczyć po czym ułożyć razem jabłkami na cieście.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 40-45 minut.
Przed podaniem posypać cukrem wymieszanym z cynamonem."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Marka