Składniki:
- wafel wielkości blachy
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- sok z ½ cytryny
- skórka starta z ½ cytryny
- ½ szkl. maki
- 5 dag rodzynek
- 19 dag suszonych śliwek
- 10 dag orzechów
- 1 białko
- 10 dag cukru
Sposób wykonania:
- Blachę wyłożyć waflem.
Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem oraz skórką z cytryny po czym dodać sok cytrynowy, mąkę, posiekane orzechy oraz śliwki wymieszane z mąką.
Całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Całości przelać na wafel, wstawić do piekarnika i upiec.
W między czasie z białka i cukru ukręcić lukier i polać nim ciasto przed podaniem."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Artura C