Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto o smaku jabłek

Składniki:

  • 2 szkl. maki
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 4 jajka
  • 1szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jabłka
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Obrane jabłka zetrzeć na tarce, po czym skropić je sokiem z cytryny.
    Następnie do przesianej mąki dodać sodę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon oraz szczyptę soli.
    Wymieszać i dodać jabłka oraz orzechy.
    Całość ponownie dokładnie wymieszać.
    Powstałą masę przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok. 40 minut.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Przemysława

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *