Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z łososia bałtyckiego

Składniki: 

  • dwa surowe , świeże!!!  filety łososia bałtyckiego
  • 2 średnie cebule
  • ogórek kiszony
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy – kwestia gustu
  • maggi, sól, pieprz.

Sposób przyrządzenia:
Filety pozbawić skóry , ości i pokroić w cienkie plasterki – oddzielnie część grzbietową i żebrową , wyłożyć na półmisek, osolić ,przyprawić maggi i pieprzem/obficie/,skropić oliwą. Cebulę i ogórek skroić w kostkę, zasypać nimi plasterki przyprawionego łososia ,  jeszcze raz lekko przesolić i skropić oliwą. Półmisek przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin , żeby całość się "przegryzła". Podawać z pieczywem posmarowanym masłem do herbaty  ew. czystego alkoholu. Rewelacja ! Japończycy wysiadają.
Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Wałkonia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *