Składniki:
- dwa surowe , świeże!!! filety łososia bałtyckiego
- 2 średnie cebule
- ogórek kiszony
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy – kwestia gustu
- maggi, sól, pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Filety pozbawić skóry , ości i pokroić w cienkie plasterki – oddzielnie część grzbietową i żebrową , wyłożyć na półmisek, osolić ,przyprawić maggi i pieprzem/obficie/,skropić oliwą. Cebulę i ogórek skroić w kostkę, zasypać nimi plasterki przyprawionego łososia , jeszcze raz lekko przesolić i skropić oliwą. Półmisek przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin , żeby całość się "przegryzła". Podawać z pieczywem posmarowanym masłem do herbaty ew. czystego alkoholu. Rewelacja ! Japończycy wysiadają.
Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Wałkonia